Rowland | John Lockett

 • Voornamen

  John Lockett

 • Leeftijd

  32

 • Geboortedatum

  1912

 • Datum overlijden

  31-10-1944

 • Servicenummer

  3863592

 • Rang

  Gunner

 • Regiment

  Royal Artillery, 92 Lt. A.A. Regt.

 • Grafnummer

  I. E. 13.

John-Lockett-Rowland
John-Lockett-Rowland
graf-John-Lockett-Rowland
graf-John-Lockett-Rowland


Biografie

Zoon van Thomas en Mary Rowland, echtgenoot van Monica Rowland, Runcorn, Cheshire.

John Rowland sneuvelde als een held. Hij ging in het leger in 1940 samen met enkele broers. Eén broer, Sam, diende met hem in 319. Field Battery.
Thuis, had artillerist Rowland een jonge echtgenote en een pasgeboren zoon, ook John genaamd. Hun eerste kind. Een ooggetuige vertelde het volgende verhaal aan de familie:

“Op 31 oktober, rond 22.00 uur, bespiedde ene Captain Chubb een Duits mitrailleursnest, totdat hij plots gewond raakte aan zijn been. Hij begon hard om hulp te schreeuwen. Sommige mannen van de eenheid zeiden “Laat hem liggen”, maar John Rowland zei, “Dat kunnen we niet doen” en hij meldde zich vrijwillig met zijn broer Sam om de kapitein te gaan halen, gebruikmakend van een brancard.

Ze legden Chubb op de stretcher en begonnen hem in veiligheid te brengen. Sam, die jonger was dan John, gaf aan dat het gewicht van het hoofd en bovenlichaam van kapitein Chubb te zwaar werden om te dragen. Hij vroeg aan John om te ruilen van positie. John ging akkoord en ze wisselden van plaats.
Toen John en Sam zich bukten en net weer omhoog kwamen met de stretcher, werd John geraakt door een granaatscherf. De scherf ging dwars door zijn borst. De kracht van de inslag was zo groot, dat hij zelfs uit zijn legerlaarzen geblazen werd.

Alle mannen van de eenheid pakten snel hun eerst-hulp-pakketten en probeerden de wond dicht te houden met katoenen wol, maar zelfs met alle wol van de aanwezige manschappen was het onmogelijk om het bloeden te stoppen. De granaatscherf had voor een groot gat gezorgd, dwars door zijn borst en rug.Hij leefde nog ca. 30 seconden, waarin hij tegen zijn broer zei: “Zorg voor mijn kleine John”, waarna hij stierf.”

John Lockett Rowland werd tijdelijk begraven aan de Rieterdreef (Huijsmans) in Overloon en werd in 1947 herbegraven op Overloon War Cemetery.

Bronnen en credits

Trueloyals book van Tom McCarthy 

volg ons op

e-mail: overloonwarchronicles@gmail.com
correspondentieadres:
Holthesedijk 2 a, 5825JG Overloon

Kvk nummer: 83346422
Banknummer: NL04 RBRB 8835 3869 69
t.n.v. Stichting Overloon War Chronicles

©2021 Overloon War Chronicles