Orr | Hubert Gerald

 • Voornamen

  Hubert Gerald

 • Leeftijd

  34

 • Geboortedatum

  1910

 • Datum overlijden

  25-09-1944

 • Servicenummer

  50070

 • Rang

  Lieutenant Colonel

 • Regiment

  Durham Light Infantry, Monmouthshire Regiment

 • Grafnummer

  III. E. 14.

Hubert Gerald Orr
Hubert Gerald Orr
graf Hubert Gerald Orr
graf Hubert Gerald Orr

Auteur Arno van Dijk

Reportageserie

Op de begraafplaats van de Commonwealth War Graves Commission in Overloon, in de volksmond ook wel het Engels kerkhof genoemd, bevinden zich 281 graven. Ieder met een eigen verhaal. In deze reportageserie belicht de Stichting Overloon War Chronicles iedere keer 1 zo’n bijzonder verhaal. Deze keer het verhaal over Lieutenant Colonel Orr.

“We hebben toch troepen gestationeerd op die andere straat, of niet?“
“Ja, natuurlijk hebben we dat.”
“Maar ik denk niet dat dit een van ons was. Het klonk als een Duits machinegeweer.”
“Ja, zo klonk het enigszins.”

Bron: citaat uit ‘Roscoe the bright shiner’, Biografie over Charles Barnet ‘Roscoe’ Harvey.

In het felle zonlicht werpt het monument in Sint Anthonis zijn schaduw over de stenen.
Een paar auto’s, fietsers en voetgangers passeren deze plek.
Nu is het een rustieke plek in het dorp.
Maar tegelijkertijd is het de plek die al die jaren geleden het dramatische slot vormde van een reeks snel opeenvolgende gebeurtenissen. Waarbij de bevrijding van het dorp zonder problemen leek plaats te vinden, maar waar die dag alsnog een dag werd met een grote zwarte rand.

Biografie

Hubert Gerald Orr wordt geboren in 1910. Hij is de zoon van Lieutenant Colonel Gerald M. Orr en Evelyn Orr.
Hubert trouwt met Helen Leir, afkomstig uit Camberley (Surrey) en weet in het leger op te klimmen tot Lieutenant Colonel, dezelfde rang die zijn vader ook had in het leger.

In september 1944 is Hubert de Lieutenant Colonel, Battalion Commander, van de Durham Light Infantry, 3rd Battalion Monmouthshire Regiment (3MONS).
Dit bataljon wordt bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog gemobiliseerd als onderdeel van de 159th Infantry Brigade (de 159e Brigade). Er volgen daarna trainingen in Noord-Ierland en Engeland. Toch duurt het tot 1944 voordat het bataljon zal worden ingezet.

Op 14 juni, 8 dagen na D- Day, landt 3MONS in Normandië. Maar de geplande opmars loopt daar direct flinke vertraging op door de felle Duitse tegenstand bij de strategisch belangrijke stad Caen. Pas op 20 juli kan als onderdeel van Operation Goodwood het laatste deel van de stad worden ingenomen. 3MONS werkt daarin o.a. samen met het 3rd Royal Tank Regiment (3RTR) dat onder bevel staat van Lieutenant Colonel David Silvertop.

Na Caen volgt de opmars door Noord-Frankrijk en België waar o.a. Antwerpen wordt bevrijd op 4 september. Silvertop verdient daar de titel Bevrijder van Antwerpen. Daarna steken 3MONS en 3RTR de Nederlandse grens over, waar 3MONS opdracht krijgt om tijdens Operatie Market Garden de flanken te beschermen. Market Garden draait uit op een gedeeltelijke mislukking.

Opperbevelhebber Montgomery besluit nu vanuit de regio zuidelijk van Nijmegen Duitsland binnen te vallen. Eerst moet dan het Duitse verdedigingsbolwerk Brückenkopf Venlo (Bruggenhoofd Venlo) worden opgerold. Montgomery plant de aanval op dat bruggenhoofd vanuit de regio noordelijk van Overloon.

In die aanloop rukt op zondag 24 september de Britse 11th Armoured Division, waartoe ook 3MONS en 3RTR behoren, in 3 richtingen op: de 29e Brigade in de richting De Rips en Oploo, de 159e Brigade deels naar de oostkant van Helmond om de daar aanwezige Duitsers uit te schakelen en deels richting Bakel en Gemert.

De regimenten van Orr (3MONS, onderdeel van de 159e Brigade) en Silvertop (3RTR, onderdeel van de 29e Brigade) zijn binnen beide Brigades de 2 verst vooruitgeschoven regimenten, de leidende bataljons. De regimenten van Orr en Silvertop rukken samen op. Maar ze ondervinden de volgende dag, maandag 25 september, op hun route naar De Rips en Oploo weinig tegenstand.

Vanaf Oploo rukken de Britten voorzichtig op naar het volgende dorp, Sint Anthonis. Voorzichtigheid, want de Britten zijn geïnformeerd dat in het dorp zich nog Duitsers zouden bevinden. Toch komen de Britten zonder problemen aan in Sint Anthonis. De Duitsers die tevoren nog in het dorp waren zijn al gevlucht en er lijkt voor de Britten nu geen vuiltje aan de lucht.
Nog geen anderhalf uur later zal opeens alles heel anders zijn.

Hoe het verder gaat kunt u lezen in de volledige versie van “Gezichten uit het verleden” hieronder. 

Gezichten uit het verleden Hubert Orr aflevering 3

Bronnen en credits

Zie de uitgebreide lijst in de volledige versie.

volg ons op

e-mail: overloonwarchronicles@gmail.com
correspondentieadres:
Holthesedijk 2 a, 5825JG Overloon

Kvk nummer: 83346422
Banknummer: NL04 RBRB 8835 3869 69
t.n.v. Stichting Overloon War Chronicles

©2021 Overloon War Chronicles