Painting | John Arthur

 • Voornamen

  John Arthur

 • Leeftijd

  21

 • Geboortedatum

  1915

 • Datum overlijden

  17-11-1944

 • Servicenummer

  1463030

 • Rang

  Lance Serjeant

 • Regiment

  Royal Artillery, 63 (The Queen’s Own Oxfordshire Hussars) Anti-Tank Regt.

 • Grafnummer

  II. D. 8.

John-Arthur-Painting
John-Arthur-Painting
graf-John-Arthur-Painting
graf-John-Arthur-Painting


Biografie

Zoon van William Thomas Painting en Emily Painting uit Oxford, gehuwd met Beulah Painting uit Oxford.

John Arthur Painting was lid van het 400 man tellende 63th Anti Tank Regiment, dat op 7 november 1944 in Boxmeer aankwam. Hij was Lance Serjeant en werd ingedeeld bij batterij 250 aan de Sint Anthonisweg in Boxmeer, vlakbij de toenmalige baconfabriek (nu industrieterrein Saxe Gotha).

Het Anti Tank Regiment bestaat uit 4 batterijen, nummer 249 t/m 252 die elk zijn uitgerust met enkele M10 tankjagers en 17 ponds kanonnen. Ze zijn opgeleid om vijandelijke tanks uit te schakelen, maar krijgen in Boxmeer de opdracht om de linies te bewaken. Omdat dit eigenlijk infanteriewerk is, heeft de eenheid wat minder ervaring op dit vlak.Batterij 250 moet in hun toegewezen gebied 3 strongpoints (SP’s) bewaken.

Met deze SP’s is er voor het eerst sprake van structurele actie in het Boxmeerse niemandsland om Duitse patrouilles tegen te houden, die vooral ’s nachts de Maas oversteken.
John Arthur Painting en zijn kameraden krijgen het als artilleristen niet gemakkelijk in die dagen. Ze zijn het turen in het donker niet gewend en worden veelvuldig bestookt met Duitse granaten.

Op 17 november 1944 slaat het noodlot toe. Batterij 250 wordt om half 9 in de ochtend zwaar onder vuur genomen. De mannen zoeken snel dekking in hun loopgraven, maar die krijgt een voltreffer. Als de beschieting voorbij is blijkt dat er zeven Britse militairen gesneuveld zijn.

De zeven gesneuvelden; R.F. Quainton, Sgt. J. Dyason, Korp. G.L.J. Hankin, R.B. Bland, E. Cleall, H.A. Wisker én Sgt. John Arthur Painting worden later die dag begraven in een veldgraf aan de Boxmeerseweg in Sint Anthonis. In mei 1947 worden ze allen herbegraven op Overloon War Cemetery.

Mrs Pennings and Mrs Painting
Mrs Pennings and Mrs Painting

collectie Jan Pennings

tijdelijk graf John Arthur Painting
tijdelijk graf John Arthur Painting

Bronnen en credits

Leo Janssen, Jan Pennings uit Overloon

“Tot Frontgebied verklaard” van Guido Siebers en Geurt Franzen.

volg ons op

e-mail: overloonwarchronicles@gmail.com
correspondentieadres:
Holthesedijk 2 a, 5825JG Overloon

Kvk nummer: 83346422
Banknummer: NL04 RBRB 8835 3869 69
t.n.v. Stichting Overloon War Chronicles

©2021 Overloon War Chronicles