Abbott | Lionel Henry Samuel

 • Voornamen

  Lionel Henry Samuel

 • Leeftijd

  19

 • Geboortedatum

  1925

 • Datum overlijden

  21-09-1944

 • Servicenummer

  T/14439683

 • Rang

  Driver

 • Regiment

  Royal Army Service Corps

 • Grafnummer

  IV. C. 10.

Lionel Henry Samuel Abbott
Lionel Henry Samuel Abbott
Graf Lionel Henry Samuel Abbott
Graf Lionel Henry Samuel Abbott

Auteur Arno van Dijk

Reportageserie

Op de begraafplaats van de Commonwealth War Graves Commission in Overloon, in de volksmond ook wel het Engels kerkhof genoemd, bevinden zich 281 graven. Ieder met een eigen verhaal. In deze reportageserie belicht de Stichting Overloon War Chronicles iedere keer 1 zo’n bijzonder verhaal. Deze keer respectievelijk grafnummer 8, 9 en 10 in vak IV, rij C.

George Chisholme (1918 – 1944)
Roy Abbott (1922 – 1944)
Lionel Abbott (1925 – 1944)

Crash tussen de dennen

“Waarom zijn jullie niet gesprongen!?”
“Kan niet, Sir. Allemaal gewond aan de benen.”

(Bron: getuigenis door Flight Lieutenant Jimmy Edwards)

De stilte in dit bos voelt oorverdovend. Onheilspellend. Hoe lang liggen ze hier nu al in deze sloot onder de bomen? En die man, komt die nog terug? Is die wel te vertrouwen? Het wordt donker. Hoe lang moeten ze hier nog blijven midden in dit vijandelijke gebied?

We vertellen hier het verhaal van Lionel Abbott.

Auteur

Biografie

Op zondag 4 januari 1925 wordt Lionel Henry Samuel Abbott geboren in de Shackleton Road in Slough, Buckinghamshire. De tweede van in totaal 5 kinderen van Reginald Charles Abbott en Ethel Alice Abbott. Lionels oudere zus Peggy is geboren in 1923, na Lionel volgen nog Dennis (1927), Barbara (1929) en Pamela (1930). Lionels vader wordt in de late jaren 30 gemeenteraadslid in Slough en zal later zelfs burgemeester worden van de stad. Lionel gaat naar de Tonman Mosley School in Slough en werkt later enige tijd als inspecteur voor Superflexit, een technisch productiebedrijf. Lionels maatschappelijke betrokkenheid uit zich via zijn werk als vrijwilliger-chauffeur voor de St. John Ambulance Brigade en ook als chauffeur voor het Britse Rode Kruis, de British Red Cross Civil Defence unit.

Lionel is een opgewekte, positieve jongen die houdt van sport en neemt daarbij deel aan allerlei activiteiten en sporten. Van darten tot zwemmen, Lionel doet mee.
Lionel dient 6 maanden in de 8th Bucks Home Guard voordat hij wordt opgeroepen voor militaire dienst in de Royal Army Service Corps. Hij schrijft regelmatig naar zijn ouders waarin hij meldt dat hij het heel goed naar zijn zin heeft in het Corps en hij is bovenal positief over het eten en de onderlinge kameraadschap in zijn unit.

Ook George Chisholme en Roy Abbott, geen familie van Lionel, melden zich allebei in het Corps als vrijwilliger voor Airborne Forces. Net als Lionel ronden zij hun Air Despatcher-training succesvol af en worden ook zij gestationeerd bij de 223 Air Despatch Company.

De taak van deze recent opgezette Air Despatch Company is de Britse strijdkrachten aan het front continu voorzien van nieuwe voorraden. Die voorraden worden door de despatchers vanuit vliegtuigen van de Royal Air Force, divisie Transport Command, in containers aan parachutes gedropt boven en achter de eigen linies. Een goede despatchcrew kan 16 containers in 12 seconden droppen. Maar het is ook veeleisend en gevaarlijk werk. Want meer dan eens komt self-despatching voor, wanneer een despatcher bij het naar buiten duwen van de lading zelf verstrikt raakt in de kabels en naar beneden stort.

In september 1944 krijgen Lionel, Roy en George, opdracht om namens Air Despatch Company te gaan werken voor het 271 Squadron, 46 Group op de basis Down Ampney in Cirencester, Gloucestershire.

Hoe het verder met ze gaat kunt u lezen in de volledige versie van “Gezichten uit het verleden” hieronder. 

Overloon-War-Chronicles-Gezichten-uit-het-verleden-aflevering-8

Bronnen en credits

Zie de volledige lijst in de volledige versie. 

volg ons op

e-mail: overloonwarchronicles@gmail.com
correspondentieadres:
Holthesedijk 2 a, 5825JG Overloon

Kvk nummer: 83346422
Banknummer: NL04 RBRB 8835 3869 69
t.n.v. Stichting Overloon War Chronicles

©2021 Overloon War Chronicles