Chisholme | George

 • Voornamen

  George

 • Leeftijd

  26

 • Geboortedatum

  1918

 • Datum overlijden

  21-09-1944

 • Servicenummer

  T/3710623

 • Rang

  Lance Corporal

 • Regiment

  Royal Army Service Corps, King’s Own Royal Regiment (Lancaster)

 • Grafnummer

  IV. C. 8.

Lance Corporal George-Chisholme IV.C.8
George-Chisholme
Graf-George-Ghisholme
Graf-George-Ghisholme

Auteur Arno van Dijk

Reportageserie

Op de begraafplaats van de Commonwealth War Graves Commission in Overloon, in de volksmond ook wel het Engels kerkhof genoemd, bevinden zich 281 graven. Ieder met een eigen verhaal. In deze reportageserie belicht de Stichting Overloon War Chronicles iedere keer 1 zo’n bijzonder verhaal. Deze keer respectievelijk grafnummer 8, 9 en 10 in vak IV, rij C.

George Chisholme (1918 – 1944)
Roy Abbott (1922 – 1944)
Lionel Abbott (1925 – 1944)

Crash tussen de dennen

“Waarom zijn jullie niet gesprongen!?”
“Kan niet, Sir. Allemaal gewond aan de benen.”

(Bron: getuigenis door Flight Lieutenant Jimmy Edwards)

De stilte in dit bos voelt oorverdovend. Onheilspellend. Hoe lang liggen ze hier nu al in deze sloot onder de bomen? En die man, komt die nog terug? Is die wel te vertrouwen? Het wordt donker. Hoe lang moeten ze hier nog blijven midden in dit vijandelijke gebied?

We vertellen hier het verhaal van George Chisholme.

Auteur

Biografie

George Chisholme wordt geboren op vrijdag 12 april 1918, in Primrose Hill, Lancaster. Hij is de jongste zoon in het grote gezin van James en Margaret Chisholme. George gaat naar de Greaves Central School en neemt later dienst in de King’s Own Royal Regiment, hetzelfde regiment als waarin zijn vader diende. George’s vader is een veteraan die heeft gevochten in India en in de Boerenoorlog in Zuid-Afrika. In de Eerste Wereldoorlog maakt James Chisholme deel uit van de Territorial Force en gaat hij met de 5th King’s Own naar het front in Frankrijk waar hij invalide raakt.

In 1939 wordt George opgeroepen om met de King’s Own naar Frankrijk te gaan. George dient vervolgens in Frankrijk en België, maar door de Duitse opmars moet het Britse leger zich eind mei 1940 terugtrekken naar de stranden van Duinkerke en wordt daar bijna de zee in gedreven. In een hachelijke evacuatie met honderden bootjes en schepen keren de manschappen terug naar Engeland.

Daarna maakt George de overstap naar de Royal Army Service Corps (RASC). De RASC is binnen het Britse leger verantwoordelijk voor onder andere de transportmiddelen, technische materialen en uitrustingen, voor aanvoer van voedsel en water, aanvoer van brandstof, kleding en uniformen, tot aan kantoorartikelen toe. George meldt zich daar als vrijwilliger voor het onderdeel Airborne Forces. Hij promoveert tot Lance Corporal en rondt succesvol zijn Air Despatcher-training af waarna hij in oktober 1943 wordt gestationeerd bij de 223 Air Despatch Company van de Royal Army Service Corps.

Ook Roy Abbott en Lionel Abbott, geen familie van elkaar, melden zich allebei in het Corps als vrijwilliger voor Airborne Forces. Net als Chisholme ronden zij hun Air Despatcher-training succesvol af en worden ook zij gestationeerd bij de 223 Air Despatch Company.

De taak van deze recent opgezette Air Despatch Company is de Britse strijdkrachten aan het front continu voorzien van nieuwe voorraden. Die voorraden worden door de despatchers vanuit vliegtuigen van de Royal Air Force, divisie Transport Command, in containers aan parachutes gedropt boven en achter de eigen linies. Een goede despatchcrew kan 16 containers in 12 seconden droppen. Maar het is ook veeleisend en gevaarlijk werk. Want meer dan eens komt self-despatching voor, wanneer een despatcher bij het naar buiten duwen van de lading zelf verstrikt raakt in de kabels en naar beneden stort.

In september 1944 krijgen George, Roy en Lionel opdracht om namens Air Despatch Company te gaan werken voor het 271 Squadron, 46 Group op de basis Down Ampney in Cirencester, Gloucestershire.

Hoe het verder met ze gaat kunt u lezen in de volledige versie van “Gezichten uit het verleden” hieronder. 

Overloon-War-Chronicles-Gezichten-uit-het-verleden-aflevering-8

Bronnen en credits

Zie de volledige lijst in de volledige versie. 

volg ons op

e-mail: overloonwarchronicles@gmail.com
correspondentieadres:
Holthesedijk 2 a, 5825JG Overloon

Kvk nummer: 83346422
Banknummer: NL04 RBRB 8835 3869 69
t.n.v. Stichting Overloon War Chronicles

©2021 Overloon War Chronicles