Edgeley | Frank

 • Voornamen

  Frank C

 • Leeftijd

  20

 • Geboortedatum

  1924

 • Datum overlijden

  15-11-1944

 • Servicenummer

  14237594

 • Rang

  Sapper

 • Regiment

  Royal Engineers, 253 Field Coy.

 • Grafnummer

  I. E. 9.

Frank Edgeley
Frank Edgeley
Graf Frank Edgeley
Graf Frank Edgeley

Auteur Arno van Dijk


Reportageserie

Op de begraafplaats van de Commonwealth War Graves Commission in Overloon, in de volksmond ook wel het Engels kerkhof genoemd, bevinden zich 281 graven. Ieder met een eigen verhaal. In deze reportageserie belicht Stichting Overloon War Chronicles iedere keer 1 zo’n bijzonder verhaal. Deze keer grafnummer 9, vak I, rij E.

Frank Edgeley (1924 – 1944)
Operation Nutcracker en de mijn

Ubique Quo Fas et Gloria Ducunt(Bron: motto van de Royal Engineers, vertaald van het Latijn naar Engels: Everywhere, Where Right and Glory lead (Overal, waar recht en glorie leiden)

Het voelt als troosteloos, dit gebied nabij Vortum. De sappers houden ook vandaag dit gebied onder controle in de rol van infanterie. Het is koud, de temperatuur is net boven nul, maar de gevoelstemperatuur zit daar ver onder.

Biografie

Frank wordt geboren op zondag 23 december 1923 in het stadje Burslem, onderdeel van de stad Stoke-on-Trent in het noorden van Staffordshire.
Hij is de zoon van Ernest Edgeley en Florence Edgeley – Dickinson, die trouwden op 29 juni 1919 in de St. John’s Church in Burslem. Franks oudere broer Ernest, officieel Ernest Arthur, is geboren in 1920 en Franks jongere broer Bernard wordt geboren in 1926. 

Stoke-on-Trent is een industriestad met veel mijnbouw. In de eeuwen daarvoor was ook de aardewerk-, keramiek- en porseleinindustrie van groot belang voor het stadje en het gebied. De 6 stadjes die sinds 1910 de nieuwe federatie Stoke-on-Trent vormen (Burslem, Fenton, Longton, Hanley, Tunstall en Stoke-upon-Trent) hebben als bijnaam de Staffordshire Potteries. Maar in de jaren 20 van de 20e eeuw is die pottery-industrie al op zijn retour.

Vader Ernest werkt in de mijnen, maar een paar jaar na de geboorte van Bernard verhuist het gezin naar het stadje Bagillt, in het uiterste noordoosten van Wales. Bagillt is een echte mijnstad met op dat moment meerdere mijnen die zich rond het stadje bevinden. Ernest gaat werken in de Bettisfield Colliery, de Bettisfieldkolenmijn, de grootste en belangrijkste mijn in de regio.

Duiven zijn de grote hobby van Ernest en hij weet ook zijn 3 zonen daarin mee te krijgen. Frank gaat in Bagillt naar de Bagillt Council School, gevolgd door de Flint Central school. Na zijn schooljaren gaat hij werken voor Courtaulds, producent van kunstzijde en garen. Later werkt Frank ook voor de grote Britse ijzer- en staalproducent John Summers.

Wanneer Frank 16 jaar is, sterft zijn moeder Florence plotseling aan een beroerte. Het is een grote schok voor de familie. Ernest zal in 1943 hertrouwen met een weduwe die op dat moment al twee jonge kinderen heeft. Samen zullen Ernest en zij nog zeven kinderen krijgen en verhuizen naar Pen-y-Maes in Holywell.

De jonge Frank wil het leger in. Op 16 juli 1942 meldt hij zich vrijwillig voor militaire dienst, hij is dan 18 jaar. Hij meldt zich aan in Richmond, North Yorkshire.

Franks oudere broer Ernest Arthur dient als chauffeur bij de Royal Artillery. Zijn jongere broer Bernard zal later ook dienst nemen en als Fusilier (schutter) dienen in Frankrijk.

Hoe het verder gaat kunt u lezen in de volledige versie van “Gezichten uit het verleden” hieronder. 

Gezichten uit het verleden

Bronnen en credits

Zie de uitgebreide lijst in de volledige versie.

volg ons op

e-mail: overloonwarchronicles@gmail.com
correspondentieadres:
Holthesedijk 2 a, 5825JG Overloon

Kvk nummer: 83346422
Banknummer: NL04 RBRB 8835 3869 69
t.n.v. Stichting Overloon War Chronicles

©2021 Overloon War Chronicles