Clipson | John Thomas

 • Voornamen

  John Thomas

 • Leeftijd

  32

 • Geboortedatum

  1912

 • Datum overlijden

  12-10-1944

 • Servicenummer

  5826396

 • Rang

  Private

 • Regiment

  Suffolk Regiment, 1st Bn.

 • Grafnummer

  III. C. 4.

John Thomas Clipson
John Thomas Clipson
graf John Thomas Clipson
graf John Thomas Clipson

Biografie

Zoon van William Webster Clipson (1878-1955) & Sarah Jane Clipson (1889-1966), Risby, Suffolk.

John Thomas Clipson is geboren in 1912 in West Suffolk, hij groeit op in een gezin van 6 kinderen. Vlak voor de oorlog wonen ze op 7 Avenue Cottage, Risly, Risby, Thingoe R.D., Suffolk, England.

George Hodgson Rowlandson is geboren en getogen in noordwest Engeland in het gebied rond Eden en Westmoreland. George wordt geboren in 1923 en vernoemd naar zijn opa Hodgson Rowlandson.
Philip en Nellie wonen met hun 3 kinderen in het Black Moss Pool Cottage, Armathwaite, Cumberland voordat George naar het Europese vasteland vertrekt om te vechten tegen de Duitsers in het Suffolk Regiment.

Op 12 oktober 1944 waren Clipson en Rowlandson met hun Bataljon van de Suffolk Regiment op de weg van Oploo naar Overloon, ter hoogte van de windmolen, waarin een Duitse scherpschutter zich schuilhield en veel problemen veroorzaakte zorgde. Hij zorgde voor meerdere slachtoffers, waaronder Majoor Arthur George Ellis. De Engelse bevelhebbers besloten om de scherpschutter met een luchtaanval van enkele Typhoons uiteindelijk uit te schakelen, waarbij ook de windmolen forse schade opliep.

Als gevolg van het sneuvelen van Majoor Ellis liet Kapitein John Glauert zich vervolgens naar voren brengen door zijn soldaten Clipson en Rowlandson in een kleine en licht bewapende “Bren carrier”, om het commando over de compagnie over te nemen.

Behoedzaam volgde de Bren carrier de al eerder genomen route van de “B”-compagnie. Voorbij het hoofdkwartier van het Tactical Battalion, dat in een boerderij aan de linkerkant van de weg was gevestigd, stopten ze ongeveer 200 meter van de zwaarbeschadigde windmolen en sprong Kapitein John Glauert snel eruit.

Terwijl de Bren carrier met soldaat Clipson aan het stuur en zijn medepassagier, soldaat Rowlandson, verder reed in de richting van Overloon, leek Kapitein John Glauert zich totaal niet bewust van een brandend verkenningsvoertuig langs de kant van de weg.

De beiden soldaten reden verder over het gebaande pad de landerijen in, in de richting van de steenfabriek aan de Bossenhoekweg, waar ze plotseling op een mijn reden. Met een enorme knal ontplofte de Bren carrier en beide mannen kwamen ter plekke om het leven.

Beide John Thomas Clipson en George Hodgson Rowlandson werden tijdelijk begraven aan de Baansestraat (nabij Th.J. Janssen) te Overloon.
In mei 1947 werden ze naast elkaar herbegraven op Overloon War Cemetery.
Grafnummers III.C.3 (Rowlandson) en III.C.4 (Clipson).

Bronnen en credits

Findmypast.co.uk
Wernoud Euwens
Tracey van Oeffelen
Fighting through to Hitler’s Germany by Mark Forsdike

volg ons op

e-mail: overloonwarchronicles@gmail.com
correspondentieadres:
Holthesedijk 2 a, 5825JG Overloon

Kvk nummer: 83346422
Banknummer: NL04 RBRB 8835 3869 69
t.n.v. Stichting Overloon War Chronicles

©2021 Overloon War Chronicles