Rees | Edward Herbert

 • Voornamen

  Edward Herbert

 • Leeftijd

  24

 • Geboortedatum

  19-02-1920

 • Datum overlijden

  14-10-1944

 • Servicenummer

  2090074

 • Rang

  Serjeant

 • Regiment

  Royal Engineers, 246 Field Coy.

 • Grafnummer

  III. C. 14.

Edward Herbert Rees
Edward Herbert Rees
graf Edward Herbert Rees
graf Edward Herbert Rees

Auteur: Oscar Huisman

Biografie

Edward Herbert Rees

Zoon van John en Constance Rees uit Cardiff, echtgenoot van Doreen May Rees uit Cardiff.

Edward Herbert Rees diende in de 246 Field Coy., als serjeant en had de leiding over twee pelotons. In juni 1944 was “rookie” Sgt. Rees lid van één van de drie kleine, goedgetrainde teams, die de opdracht hadden om in Normandië snel en soepel een pad vrij te maken zodat de tanks en infanterie, zo snel als mogelijk het strand konden verlaten. Zij leverden een belangrijke bijdrage aan de succesvolle invasie in Normandië. 

Wat gebeurde er op 14 oktober 1944 met de al iets meer ervaren Sgt. Rees?

Bryan Guy, pelotonslid verklaart enkele decennia later: “Het gebeurde op het moment dat we voor het eerst kennismaakten met een nieuw type Duitse anti-tank mijn, die we “Riegel”-mijn noemden.” Een langwerpige, zandkleurige doos met een enorme kracht. In deze hoek van Overloon, waren honderden van deze mijnen opgegraven en lagen overal opgestapeld in de loopgraven en zelfs ook op de grond. 

Terwijl we daar stonden, daalde het vijandelijke geschut over ons heen. Het was erg gevaarlijk, want de plek was bezaaid met deze mijnen. Een officier beval ons om te wachten op een betrouwbare mijnexpert, die zou proberen deze mijn te demonteren. Wij wisten niet of de mijnen gemanipuleerd waren, of hoe ze te ontmantelen.

Nadat we er een tijdje over hadden staan praten, vertrokken de officier en ik op mijn motor. Enkele seconden na ons vertrek, hoorden we achter ons een enorme explosie. Onmiddellijk keerden we de motor en reden we terug naar de groep waar we constateerden dat alle mijnen ontploft waren, inclusief iedereen die erbij stond. 

We weten niet of Sgt. Rees en Sgt. Watts hadden besloten om de mijnen zelf te gaan onderzoeken, of dat, wat eerder aannemelijk is, een mortier inslag de stapel mijnen heeft laten ontploffen. 
Guy: “Toen we aankwamen bleken ze allemaal op slag gedood door de enorme ontploffing.”

“De dood komt vaak snel en onverwacht.”
“Onze vrienden, waar we enkele minuten daarvoor nog mee hadden staan praten, waren er niet meer.” 

Edward Herbert Rees werd tijdelijk begraven bij familie Steeghs aan de Hazenbroekscheweg in Vierlingsbeek. In mei 1947 werd hij herbegraven op Overloon War Cemetery. 

Bronnen en credits

Bronnen: Familie Noy uit Overloon, Alun and Judith Lewis (familieleden), Bryan Guy (WWII-veteraan, overleden 2019) en Leo Janssen.

volg ons op

e-mail: overloonwarchronicles@gmail.com
correspondentieadres:
Holthesedijk 2 a, 5825JG Overloon

Kvk nummer: 83346422
Banknummer: NL04 RBRB 8835 3869 69
t.n.v. Stichting Overloon War Chronicles

©2021 Overloon War Chronicles