Pearce | Allan Conrad

 • Voornamen

  Allan Conrad

 • Leeftijd

  25

 • Geboortedatum

  15-03-1919

 • Datum overlijden

  28-10-1944

 • Servicenummer

  868484

 • Rang

  Lance Bombardier

 • Regiment

  Royal Artillery, 33 Field Regt.

 • Grafnummer

  I. E. 2.

Lance Bombardier Allan Conrad Pearce
Lance Bombardier Allan Conrad Pearce
grave Conrad Allan Pearce
grave Conrad Allan Pearce


Biografie

Allan was de achtste van elf kinderen, geboren in India als zoon van Alice en Bertram Pearce.
Er waren acht zonen en drie dochters. Van de acht zonen, stierven er vier in hun vroege jeugd en Allan sneuvelde tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Allan en een jongere broer begonnen beiden op de kleuterschool van de St Anthony’s School in Lahore. Maar na een korte tijd werden beide jongens van ongeveer 5 en 6 meegenomen naar Engeland door één van hun oudere zussen en haar man die in het leger zat in Engeland, en werden ze ingeschreven als kostgangers op Newcastle Infants School in het noorden van Engeland. Ze bleven daar twee jaar en werden toen teruggebracht naar India, waar ze hun opleiding voortzetten.

Vervolgens gingen ze naar kostschool Lawrence College, Muree Hills, en later naar Sanawar Royal Military School. Daarna gingen de broers uit elkaar, Allan naar Oak Grove Military College voor jongens in de Noord West Provincie van India. Zijn jongere broer begon aan een 3-jarige opleiding in Lahore. De bijnaam van Allan en zijn broer in die tijd, was ‘Cruncher’, waarschijnlijk een verwijzing naar hun boksvaardigheden. Op het Oak Grove College was Allan ook bekend als O.G.

De meeste schooljaren van de broers, werden doorgebracht ver weg van het familieleven in Lahore,
op kostscholen. Ze gingen naar huis in november en keerden terug in februari, en brachten alleen Kerstmis en Nieuwjaar thuis door. Allan’s broer schreef dat hun jonge leven weg van hun familie, en hun militaire-stijl
school en internaat, het verantwoordelijk zijn voor zichzelf, hen maakten tot de jonge mannen die ze werden en dat, hun jonge levens niet gemakkelijk waren’.

Nadat hij Oak College rond 1936-1937 had verlaten, ging Allan bij het leger in Rawalpindi bij de Royal Artillery, 33rd Field Regiment, waar op zijn certificaat hij vermeld stond als ‘Gunner’ bij ‘R’ Field Regiment. Ergens rond 1937 werd hij overgeplaatst naar de 3e Infanteriedivisie van het leger in India, die vervolgens ging dienen in Frankrijk en België van september 1939 tot mei 1940. De B.E.F. keerde in juni 1940 terug naar Engeland en bleef daar in training tot 6 juni 1944 en D-Day om daarna weer verder te vechten door Frankrijk, België en Nederland tot de overgave van Duitsland in augustus 1945.

Allan’s jongere broer had zich in India ook aangemeld bij het reguliere leger en had gehoopt in de Royal Artillery te komen, net als Allan. Maar er was een misverstand met zijn aanmeldingspapieren en tot zijn grote teleurstelling eindigde hij als linie soldaat. Een andere jongere broer sloot zich later ook aan.

Voordat hij India verliet, was Allan goed bevriend geraakt met een Engelse soldaat genaamd Johnnie Nash die al 11 jaar in India was en daar in het leger diende.  Zij bleven goede vrienden tot Allan stierf. Na hun terugkeer in het Verenigd Koninkrijk in juni 1940, werden Allan en Johnnie aangewezen om officieren te helpen, die gestationeerd waren in een groot huis aan de rand van een klein marktstadje in Yorkshire. Na de oorlog keerde Johnnie terug om in dit stadje te wonen omdat hij er zulke goede herinneringen aan had. Allan ontmoette daar ook af en toe zijn jongere broer en volgens de jongere broer, hadden ze geweldige tijden samen.

Vervolgens werd Allan naar Schotland gestuurd om zich voor te bereiden en te trainen voor de terugkeer naar Europa. Dit omvatte training voor amfibische landingen langs de kust bij Muir of Ord en Inverness. Later verhuisde hij ook naar andere gebieden in Engeland toen ze voorbereidingen troffen om hun krachten op te bouwen en het leger te trainen.

Herinneringen, verzameld door de jaren heen van mensen die Allan kenden en van hem hielden, laten hem zien als zijnde, vrolijk en zorgzaam, empathisch, bedachtzaam en kundig. Hij was altijd onberispelijk gekleed, een zeer verzorgde persoon. Georganiseerd, veelzijdig, waarschijnlijk geleerd van die jaren van kostscholen en legertraining. Hij was een geliefd persoon bij mannen en vrouwen en ouderen.

Hij was een goede spreker en was goed gemanierd. Ook was hij een uitstekend danser en muzikaal – had een mooie zangstem en was een volleerd gitarist. Hij speelde en zong voor degenen die dicht bij hem stonden en om hem heen waren. Hij vermaakte ook de mannen van zijn eenheid terwijl zij zich een weg vochten door Frankrijk, België en Holland, totdat hij eind oktober 1944 sneuvelde. Zijn commandant officier vertelde in een brief hoe hij en de soldaten genoten van zijn zang en spel ’s nachts, en dat na zijn dood, hij en zijn muziek erg gemist werden.
Hij was zeer welbespraakt en een goede schrijver en schreef vele brieven gedurende die 4 jaar, die helaas in latere jaren werden vernietigd. Enkele gedichten, kaarten en zwart-wit foto’s zijn echter bewaard gebleven.

De overgebleven zusters van Allan verlieten India rond 1947 en keerden terug naar Engeland en verschillende plaatsen in de wereld waar zij zich vestigden en gezinnen stichtten. Zijn moeder en vader keerden rond 1947 terug naar Engeland. Allan’s moeder stierf in 1973 en zijn vader in 1963. Zij waren ouders die een zware last en verdriet hadden gedragen na het verlies van 5 kinderen voordat zij konden opgroeien en een vol leven konden leiden.

De dood van Allan was een tragedie die door miljoenen families werd ervaren. Maar Allan liet een blijvende erfenis achter, een dochter geboren eind 1941 en een zoon geboren begin 1944. En die erfenis gaat door met zijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen en de generaties die nog komen…

Hij zou van hen allemaal genoten hebben!

“En wanneer hij zal sterven, neem hem en allen die met hem stierven

en snijd ze uit in kleine sterren

En zij zullen het gezicht van de hemel zo mooi maken…”

William Shakespeare

Allan Pearce and Johnnie Nash
Johnnie Nash and Allan Pearce
Allan Pearce in the middle
Allan Pearce in the middle

Bronnen en credits

Jeanne Sagar, Allan’s daughter.

volg ons op

e-mail: overloonwarchronicles@gmail.com
correspondentieadres:
Holthesedijk 2 a, 5825JG Overloon

Kvk nummer: 83346422
Banknummer: NL04 RBRB 8835 3869 69
t.n.v. Stichting Overloon War Chronicles

©2021 Overloon War Chronicles